Sürdürülebilir Tarım
Kategori
Eğitim Dönemi
Yeni dönem bilgisi daha sonra açıklanacaktır.
Eğitimin İçeriği
Mutfak kültürünün temelinin sadece gastronomi üzerine kurulu olmadığını biliyoruz. Toprak türlerinden iklim koşullarına, bağcılıktan seracılığa, topraktan mutfağa ulaşana kadar süren yolculukta, köklere inerek toprağın ve sürdürülebilir tarımın önemini tüm derinliğiyle inceliyoruz. Gastronominin kökünün dayandığı, toprağın temeline uzanan Sürdürülebilir Tarım Eğitimi sadece küçük çapta proje ve üretimler için değil; ileri eğitimlerde uluslararası ve ulusal kurumlarda, kalkınma ve insani yardım kuruluşlarında, sivil toplum kuruluşlarında tarım ve bahçecilik alanında kariyer yapmaya fırsat veren bir bakış açısı yerleştirmeyi amaçlıyor. Sürdürülebilir tarım mevcut kaynakları gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama yeteneğinden ödün vermeden, toplumun mevcut gıda ve tekstil ihtiyaçlarını karşılayan, sürdürülebilir yöntemlerle üretmesini sağlayan hem toprak hem de mutfağa uzanan geniş yelpazede içeriğiyle kapsamlı bir eğitim. Sürdürülebilir gıda sistemleri geliştirmek, insan nüfusunun da sürdürülebilirliğine katkıda bulunur. Tarımsal yönetim ile ekosistem yönetimini birbirine bağlayan, gastronomi alanına da bu bilgiyle uzanan eğitim; toplumu iklim değişikliğinin yıkımlarından korumaya yönelik bir altyapı sunmakla kalmayıp, mutfak üretiminde ekolojik faktörlerin önemini de incelemeye, keşfetmeye ve öğrenmeye fırsat sunar.
Neler Öğreneceksiniz
Disiplinlerarası iş birliğiyle kurgulanan program, ekolojik çiftçilik temeliyle beslenerek üretime dayalı bir yemek kültürü üretme amacı taşıyor. Eğitim kapsamındaki teknik ve uygulamalı derslere ek olarak atölye çalışmaları, seminerler ve topluluk projeleriyle topraktan mutfağa hareketli ve üretim temelli bir yolculuk sunuyor. Sürdürülebilir Tarım Eğitimi toplumda yerleşik kültür, kimlik, sağlık gibi paydaşları nasıl derinden etkiliyor; konuşmalar, seminer ve proje çalışmalarıyla birlikte deneyimleniyor.
Yerleşik ve ziyaretçi şeflerle topraktan edinilen üretim mutfağa taşınarak, katılımcıların kişisel bakış açılarıyla yorumlayacakları menü oluşturma uygulaması tasarlanıyor. Mutfak deneyiminin ötesinde, toprak eğitiminin sundukları uygulamalı olarak mutfağa da aktarılıyor.
Eğitim Kapsamında Neler Var
Ekolojik yemek kültürü konsepti yaratmak ve korumak amaçlı eğitimde, kültürü şekillendiren sadece tarım üretim araçları değil aynı zamanda sektöre yön veren disiplinler arası üreticiler, şefler, zanaatkârlar ve elbette çiftçiler. Sürdürülebilir Tarım Eğitimi ile tüm bu parçalar karşılıklı ve birlikte çalışarak, tarım üretimini hem tarlada hem de mutfakta ve ötesinde deneyim ve ilhamla kurgulmayı hedefliyor. Ekolojik üretim amaçalarını sadece yetişkinler değil 18 yaş altı gençle ve çocuklar için de rişilebilir kılmaya odaklanıyor. Bunu da:
- Yaz Kampı
- 18 Yaş Altı Eğitimler
- Gastronomi ve Sürdürülebilir Tarım İlişkisi
gibi dönemsel faaliyetlere yönelik programlar kurgulayarak, yeni nesil için Sürdürülebilir Tarım odaklı bir gelecek düşünme pratiği sağlamayı hedefliyor.
Profesyonel eğitim kurgularının yanı sıra:
- Aromaterapi Atölyeleri
- Ayurveda Atölyeleri
- Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği
- AR-GE ve Pazarlama
- Tarım İletişimi
ve benzeri, atölye çalışması, seminer programı gibi dönemsel çalışmalarla destekliyor.
- Üretim
- Çiftlikte İşleme
- Kırsal Turizm
- Tarımda Yenilikler
- Ortak Tarım Politikası
- Tarım Sektöründe İletişim
- Tarım Çalışanı İletişimi
- Bağcılık
- Arıcılık
- Su Yönetimi ve Kontrolü
- Seracılık
- Geleneksel Tarım Eğitimi
- Zeytincilik
- Tıbbi ve Aromatik Bitkiler
- Dijital Tarım Araçları
- Tohum
- İyi Tarım Uygulamaları
- Susuz Tarım
- Markalaşma ve Pazarlama